תורת השינויים
לבני אדם מאז ומתמיד היה קשה מאוד עם שינויים, ראיתי את זה כמעט אצל כל בן אדם שהכרתי בחיים שלי; בודדים האנשים בחיי שלא התנגדו לשינוי אף פעם, רובם הגדול תמיד חשש, פחד, התנגד ונחסם.
באופן כללי אם לחשוב על זה לעומק, אפשר להבין למה אנשים לא אוהבים שינויים- מהצד שלהם כמובן. אצלי המצב הוא שונה לגמריי, או כמו שחברה טובה אמרה לי לאחרונה: הדבר היחיד שבאמת יציב אצלי בחיים, אלו השינויים התמידיים שאני עושה במטרה לשפר את החיים שלי.
לי אישית, למזלי, מעולם לא הייתה בעיה עם שינויים. ההיפף הוא הנכון; תמיד הייתה לי אהבה גדולה מאוד לשינויים, במיוחד כאלו שמשנים את החיים והמציאות היומיומית שלי לטובה.
לאורך החיים הלא מאוד ארוכים שלי עשיתי הרבה יותר שינויים מכל בן אדם נורמטיבי שאני מכירה.
אינספור מעברי דירה, תסרוקות שונות וצבע אחר בשיער כל חודש, החלפת עבודות כל כמה חודשים ועוד שלל שינויים שעשיתי שבאופן חד משמעי נתנו לי הרבה יותר מסתם גוון אחר לחיים.
למה עשיתי את כל השינויים האלו? כי אני בן אדם כזה; אני שונאת להיות במקום שלא טוב לי בו, לא אוהבת להיות נעולה בסביבה שלא מעריכה אותי ולא רוצה לתפקד על טייס אוטומטי משועמם.
אני אוהבת אקשן, אוהבת הרפתקאות, אוהבת ללמוד דברים חדשים ולחוות חוויות מרגשות.
יותר מזה, יש לי מטרה מול העיניים והמטרה הזו דורשת התאמות והסתגלות מכוונת לאורך זמן.
נכון שלא כל השינויים שעשיתי היו ב100% מוצלחים, אבל רובם הגדול בהחלט כן. בעיקר בגלל שתכננתי את מהלך השינוי והתוצרים הסופיים הרצויים לי בצורה מדוייקת וקפדנית ככל הניתן.
אגב מזה גם ניתן להבין שהשינויים שלא בדיוק עבדו טוב, היו גם אלו שלא בדיוק תוכננו טוב אלא בוצעו יותר מתוך אינסטינקט מסויים שהתעורר באותו רגע שלפני קבלת ההחלטה.
קשה מאוד להגדיר במילים את השינויים שביצעתי ברמת אורח חיים, לכן אני לא אתאר את התכלס.
מה שאני כן רוצה לשתף ולחלוק בפוסט הזה, זה את הדרך לשם; או במילים אחרות- איך לעשות שינוי.
לא סתם נתתי לזה את הכותרת "תורת השינויים", זוהי אכן תורה שלמה שכוללת בתוכה אוסף חוקים, נוהלי פעילות ואפילו הוראות "עשה" ו"אל תעשה". אז מבלי להמשיך לחפור יותר מדי, בואו נצלול לעולמה המופלא של תורת השינויים וכמובן- לאיך עושים את זה.
בשביל שיהיה קל לי יותר להסביר ולהעביר את המסר שלי, אני רוצה להביא דוגמא פשוטה מחיי היומיום של אדם רנדומלי שקל להזדהות איתו, אותו נציב בתוך תבנית נטולת שם ופנים כך שכל אחד ישלים את החסר בהתאם לצורך שלו או שלה.
בואו נגיד שהאדם הזה הוא כמו עוד לפחות 30% מאוכלוסיית המדינה: יש לו עבודה קבועה, בית שכור וכמה חברים קרובים. נוסף על כך יש לו הלוואה מהבנק שעליו להחזיר, מינוס שלא נסגר כבר הרבה זמן ורצון לצאת לחופשה ארוכה שתנתק אותו מכל הצרות האלה.
על אף שהמצב הזה הוא לא נוראי וניתן לשרוד בו דיי הרבה זמן, האדם שחיי את המצב הזה מרגיש לא מרוצה, מדוכדך ומתוסכל מהמצב שלו. הוא רוצה לחיות יותר טוב; אולי לעבוד בעבודה שהוא באמת יאהב, לקנות דירה משלו, לטוס לחופשה ארוכה בחו"ל... אבל בשביל שזה יוכל לקרות, הבן אדם הזה חייב לעשות שינוי. והינה מה אמור לקרות בתהליך הזה:
הבנת המצב- בשביל לעשות שינוי אמיתי, עלינו קודם כל להבין מה אנחנו משנים או רוצים לשנות; מה באמת מפריע לנו? מה שורש הבעיה, המקור שלה? מה הרכיב היחיד הזה שצריך לנטרל כדי לעשות את הצעד לכיוון המטרה שלי?
קבלת החלטה- לאחר שהבנו מה בדיוק הבעיה עלינו להחליט בלב שלם שאנחנו מוכנים לעשות כל מה שדרוש במטרה לשנות את זה ולהשיג את התוצאה הרצוייה לנו, במקום. האם אנחנו מוכנים לוותר על הדברים שמפריעים לנו בדרך למטרה? האם אנחנו מוכנים לנטרל את רעשי הרקע בשביל להשיג את זה? אחרי שהתשובה הופכת לכן, אפשר לעבור לשלב הבא.
בניית תוכנית עבודה- נחזור לדוגמא של האדם הרנדומלי שלנו: נניח שהאדם הזה עשה חושבים עם עצמו והבין שהבעיה האמיתית בחיים שלו היא העבודה שממנה הוא מתפרנס, אז הוא מחליט שהגיע הזמן להחליף תחום עיסוק. עם זאת, הוא מבין שאין לו את הכישורים או הידע בשום תחום אחר ולכן מבחינתו הוא כבר נתקל במחסום ראשון. במקרה כזה ההמלצה שלי לתוכנית עבודה תהיה כזו: א- להחליט לאיזה תחום רוצים להכנס. ב- לעשות שיעורי בית ולחקור את התחום על מנת להבין איך הוא פועל. ג- למצוא עבודות לחסרי נסיון אשר מספקות גם את ההכשרה המתאימה. ד- לאחר זמן מה של פעילות, אם התחום הזה אכן מצליח לשאוב אותנו פנימה שווה לשקול ללמוד את התחום באופן נרחב יותר כמו לימודי תעודה או תואר. כמובן שזו ממש לא חובה, אבל זו בהחלט אפשרות נחמדה עם תוספת למשכורת :)
יישום וביצוע- אז אחרי שבנינו את תוכנית העבודה שלנו, נתחיל לפעול על פיה תכלס. נפתח את המחשב, נכנס לגוגל ונתחיל לחפור; על התחום, על עבודות בתחום, על השכר בתחום ועוד ועוד על מנת להיות מוכנים כמה שאפשר. לאחר שעשינו שיעורי בית, נתחיל לחפור ולחפש מקומות שמציעים עבודה בתחום עם הכשרה על חשבון החברה.
לאחר שהאדם נכנס לתהליך הזה ומתחיל להתעסק בכל אחד מהסעיפים בצורה מסורה וכנה, תהליך השינוי הופך להיות אוטומטי וקורה מעצמו. אבל רק אם האדם באמת מתמסר לתהליך הזה ומבצע אותו.
אחרי זמן מה של עבודה על השינוי, השינוי הופך להיות האורח חיים החדש שלנו ובמבט לאחור אנחנו יכולים להבין שעשינו את זה ולתת לעצמנו טפיחת שכם של "כל הכבוד".
לאחר שהשינוי קורה והאדם מבין שהוא אכן עשה את זה ושיפר משהו בחיים שלו, הוא מן הסתם יהיה מרוצה מעצמו ומההחלטה שהוא קיבל, אלא אם התהליך לא בוצע נכון.
במצב שבו התהליך בוצע לא נכון, אנחנו עלולים להשאר מאוכזבים מהשינוי ולפחד אפילו יותר משינויים עתידיים והתאמות שנאלץ לעשות בסגנון החיים שלנו.
לכן חשוב לשקול את הדברים האלו היטב לפני שנכנסים אליהם, להבין בדיוק מה קורה כרגע ומה אנחנו רוצים שיקרה בעתיד ולחשב את הצעדים שלנו במסלול הזה בצורה זהירה ומחושבת בהתאם.
השינוי האחרון שאני אישית החלטתי לעשות, הוא לקבל על עצמי שלוות נפש; הרי את כל השינויים שעשיתי עד כה, עשיתי במטרה לקבל בדיוק את זה והינה סוף סוף זה באמת מתאפשר לי.
אז בנימה אופטימית זו אני מאחלת לכולנו שינוי מהנה וחיים טובים יותר, בכל יום חדש :)